Welkom terug in Sri Lanka!

Is Sri Lanka weer klaar voor het ontvangen van reizigers? Daar kan ik na deze reis volmondig ja op antwoorden. Je kunt met een gerust hart weer afreizen naar deze fijne vakantiebestemming.

Welkom terug in Sri Lanka!

Is Sri Lanka weer klaar voor het ontvangen van reizigers? Daar kan ik na deze reis volmondig ja op antwoorden. Je kunt met een gerust hart weer afreizen naar deze fijne vakantiebestemming.

Welkom terug in Sri Lanka!

Na verschillende malen de reis te moeten hebben uitgesteld, is het eindelijk in afgelopen november weer zover. Ik reis terug naar Sri Lanka maar nu samen met mijn zoon, een reis waar we lang naar hebben uitgekeken. Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat ik er voor het laatst was en ik ben heel benieuwd hoe het ervoor staat na alle problemen van de afgelopen jaren.

Flora en fauna

Het land is in november nog behoorlijk leeg wat betreft toeristen. Dat heeft zijn voordelen zoals in nationale parken, waar je soms het idee hebt dat je het enige bezoeker bent. Ik bezoek het minder bekende Wilpattu en het doorgaans hele drukke Yala National Park. Van heel dichtbij zie ik een beer en in beide parken spot ik verschillende keren een luipaard. Dat de grote drukte ontbreekt is een bonus tijdens de gamedrives. We zien slechts enkele andere voertuigen en vaak zijn we de enigen die een bepaald dier spotten, wat ons een extra bevoorrecht gevoel geeft. Ook de olifanten laten zich zien hoewel moeilijk want het heeft veel geregend. Ook de trekvogels zijn al weer in grote getale gearriveerd in Sri Lanka. Sri Lanka is en blijft een prima bestemming voor natuurliefhebbers met een groot aantal nationale parken en een grote diversiteit aan flora en fauna.

Blog Sri Lanka - Tryntsje

Spiritueel Anuradhapura

De spiritualiteit van het land zien we terug tijdens een bezoek aan Anuradhapura, de plaats waar de heilige bodhiboom staat. Wij zijn er in het weekend, net als grote groepen families, hele dorpen aangevoerd in bussen, iedereen gekleed in het wit. Offers van felgekleurde bloemen, voedsel maar ook gekleurde pantoffels en monikkenpijen liggen op de tafels. De bevolking vindt samenhorigheid en kracht in de religie en dat is op zo’n plek overduidelijk. Het geeft me een heel bijzonder gevoel.

Blog Sri Lanka - Tryntsje

Van Hatton naar Haputale

Was het de vorige keer niet mogelijk om per trein te reizen; nu reis ik het traject van Hatton naar Haputale. Prachtige landschappen glijden aan ons voorbij. We zien theeplantages, watervallen en pittoreske dorpjes. Op hoogte lijkt het alsof we door de wolken rijden. Wat een belevenis! En dat de deuren van de trein gewoon open staan tijdens de rit maakt het extra spannend!

Blog Sri Lanka - Tryntsje

Blog Sri Lanka - Tryntsje

De productie van thee

Bijzonder was het bezoek aan een theeplukkersdorpje. Hier zijn al jaren geen toeristen geweest en al van ver wordt onze aanwezigheid aangekondigd door kleine kinderen. Sommige van hen zien voor het eerst in hun leven buitenlanders. De schoolgaande kinderen oefenen hun Engels maar wat graag. En wat blijkt… Ook hier kennen ze de voetballer Ronaldo, hoewel ze zelf meer van cricket houden. Dat wordt hier tot in de avonduren gespeeld. Dat het proeven van thee eigenlijk net zo gaat als wijn ervaar ik tijdens een bezoek aan een theefabriek. Dat de productie van thee een 24 uurs proces is, heb ik me nooit eerder gerealiseerd. Diep respect voor de vrouwen die per dag 20 kilogram theeblaadjes moeten plukken en dat in weer en wind en zoals nu met vaak bloedzuigers tussen de tenen door het natte weer.

Blog Sri Lanka - Tryntsje

Galle, Temple of Tooth en Tangalle

En wat zijn Galle Fort en de Temple of the Tooth weer mooi. En niet te vergeten de prachtige stranden en wuivende palmbomen in Tangalle. In Sri Lanka is het strand immers nooit ver weg met een dergelijk lange kustlijn. En ook hier nog geen massa’s reizigers.

Hotels, lodges en theebungalows

Dan heb ik het nog niet genoemd de vele boetiekhotels die dit land rijk is. Je vindt ze in allerlei soorten en maten. De bijzondere safarikampen met hun persoonlijke service en perfecte natuurgidsen en de top luxe hotels, lodges en theebungalows waar comfort en persoonlijke service hoog in het vaandel staan en waar het je aan niets ontbreekt tijdens de reis. Voor elk gezelschap is in Sri Lanka een passende verblijfsvorm te vinden.

Blog Sri Lanka - Tryntsje

Welkom terug!

Tijdens de reis is het overduidelijk dat het land en de mensen de reizigers missen. Reizigers die hier tijdens een vakantie genieten van de diversiteit van Sri Lanka, van de prachtige natuur, interessante cultuur en geschiedenis en natuurlijk ook het lekkere eten en de stranden. Ik geniet van al die onderdelen die een bezoek aan dit land juist zo speciaal maken. Voor de reis had ik mezelf deze vraag gesteld: is Sri Lanka weer klaar voor het ontvangen van reizigers? Daar kan ik volmondig ja op antwoorden. Je kunt met een gerust hart weer afreizen naar deze fijne vakantiebestemming. Welkom terug in Sri lanka!

Tryntsje Jaspers

Na mijn studie vertrok ik naar Australië om er een jaar rond te reizen en werken. Waarna vele reizen en bestemmingen volgden. Voor India ontstond een passie. De bijzondere cultuur, heerlijke keuken en indrukwekkende natuur van dit land zijn zaken waar ik nooit genoeg van krijg.In mijn inmiddels lange carrière als reisadviseur heb ik altijd geprobeerd mijn passie over te brengen. Een land bezoeken kunnen we immers allemaal. Echter een land ervaren is heel wat anders en juist het vinden van die speciale en voor de reiziger geschikte reiservaring is wat mij aantrekt in het werken bij Untamed Travelling. Niet één reis is immers hetzelfde! Ik help u graag bij het samenstellen van de perfecte reiservaring.

Meer uit ons blog