Costa Rica

Alle ingrediënten voor een droomvakantie

Costa Rica

Alle ingrediënten voor een droomvakantie

Costa Rica

Pura Vida! Where the world can’t find you…

Lijkt het u wel wat om te ontwaken met vogelgeluiden en het gebrul van apen in een ecolodge midden in een tropisch regenwoud? Denk dan bij het plannen van uw volgende reis eens aan Costa Rica. Deze Latijns-Amerikaanse parel is een van de duurzaamste bestemmingen ter wereld, compact en bereisbaar en heeft het hele jaar door een heerlijk tropisch klimaat. Het is rijk aan mysterieus nevelwoud, barst van de actieve vulkanen en heeft een duizelingwekkende biodiversiteit. Tel daar de uitnodigende witte stranden, turquoise wateren en relaxte levensstijl bij op en u heeft alle ingrediënten voor een droomvakantie. Pura Vida! Where the world can’t find you…


Onze top vijf activiteiten en bezienswaardigheden:

1. Maak een roadtrip

Vrijheid, blijheid wanneer u per huurauto op reis gaat. Costa Rica is een veilig land dat zich bij uitstek laat verkennen per self drive. Met een oppervlakte van ongeveer 51.000 km² is het nauwelijks groter dan Nederland en rijgt u de hoogtepunten van uw keuze in korte tijd gemakkelijk aan elkaar. Op eigen gelegenheid én tempo! Tijdens stops maakt u kennis met de Costa Ricaanse cultuur, een levendige mix van inheems erfgoed en Spaanse koloniale invloeden met een vleugje Jamaicaanse, Chinese en andere immigrantenculturen. De lokale bewoners zijn buitengewoon hartelijk, relaxed en hebben Pura Vida! als levensmotto, ‘het pure leven’, wat zoveel betekent als ‘leef in het moment en geniet’.

2. Outdoor activiteiten

Met de altijd aangename temperaturen en de onwaarschijnlijk groene natuur is Costa Rica de uitgelezen bestemming voor avontuurlijke buitenactiviteiten.

In het sprookjesachtige nevelwoud van Monteverde wandelt u over hangbruggen van wel 35 meter hoog en ontdek u een nieuwe wereld in het bladerdak van woudreuzen. U kunt er via kabels van platform naar platform tokkelen, mountainbiken, hiken, kajakken of ‘tuben’ waarbij u in een grote rubberen band door de canyon over de Rio Perdido gaat.

De omgeving van de Arenal vulkaan leent zich uitstekend voor het maken van hikes door de jungle en langs de voet van de vulkaan waarbij u over oude gestolde lava kunt lopen. Verwonder u over de vele geisers en ontspan in de warmwaterbronnen die worden verwarmd door thermische energie.

Nationaal park Manuel Antonio – het kleinste park van Costa Rica, is gelegen aan de oceaan. Hier behoren duiken, snorkelen, zee kajakken, mountainbiken en vissen tot de mogelijkheden. En natuurlijk zijn er mooie wandelingen te maken waarbij u vanaf de paden gemakkelijk toekans en ara’s kunt zien en nieuwsgierige kapucijnaapjes en neusbeertjes.

Surfers kunnen hun hart ophalen in de wateren rondóm Costa Rica. Het strand van Tamarindo (of ‘Tamagringo’) staat bekend om zijn legendarische surfgolven en Pavones om zijn legendarische branding met één van de langste left-hand golven ter wereld.


3. Flora & fauna

Door de unieke ligging tussen het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent, de verscheidenheid aan (micro)klimaten en de verschillende soorten landschappen is de variatie in flora en fauna van Costa Rica buitengewoon.

Tortuguero

Het nationaal park Tortuguero (schildpaddorp) bevindt zich in het noordoosten van Costa Rica aan de Caribische kust en is slechts bereikbaar per vliegtuig of boot. Het park heeft een enorm biologisch spectrum dat het dankt aan de aanwezigheid van elf habitats waaronder regenwoud, groene moerassen, raffiapalmbossen en zoetwaterlagunes. Je kunt onder meer otters, kaaimannen, luiaards, spin-, brul- en kapucijnapen en vogels als oropendula’s, toekans en verschillende watervogels zien. De lagunes en kanalen bieden ook een schuilplaats voor de lamantijn die regelmatig waargenomen wordt.

Het park werd opgericht om het nestgebied van de zeeschildpadden, die hun eieren begraven op de stranden, te beschermen. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestplekken voor een drietal met uitsterven bedreigde zeeschildpadden. Dit zijn respectievelijk de Lederschildpad, de Groene Zeeschildpad en de Karetschildpad. Alleen met een erkende gids mogen de stranden ‘s avonds laat bezocht worden. De wijfjesschildpadden zoeken een plek op het strand en met hun achterpoten graven ze een rond gat, het nest. Per keer leggen ze zo’n honderd eieren. Ze dekken het nest toe en verdwijnen daarna weer in zee.

Monteverde

Het Monteverde nevelwoudreservaat ligt op 1.400 meter hoogte in het prachtige berglandschap van de Cordillera de Tillaran. Een nevelwoud is een specifiek soort regenwoud dat met hoge regelmaat in nevelen gehuld is. Monteverde Cloud Forest staat bekend om zijn enorme biodiversiteit, 130 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten, 120 amfibieën en reptielen en meer dan 3.000 verschillende planten. De plantengroei van het nevelwoud wordt gekenmerkt door varens, bromelia’s, mossen en orchideeën die de stammen en takken van de woudreuzen bedekken. Samen met de nevel geeft dit het bos een toverachtige sfeer. Onder het reservaat vallen het Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde, met het grootste aantal orchideeën ter wereld en onder andere de beroemde quetzal vogel die hier tijdens zijn trek neerstrijkt.

Osa en Corcovado

Schiereiland Osa bevindt zich in het zuidwesten van Costa Rica aan de Pacifische Oceaan. De helft van alle flora en fauna die in Costa Rica voorkomt, is hier te vinden. Aan de noordkant van het schiereiland bevindt zich Bahía Drake. Tot voor kort was de baai slechts bereikbaar via zee en mede daardoor is het één van de laatst overgebleven laagland-tropisch regenwoudgebieden aan de kust. Het heeft een fenomenale en kilometerslange kust met rotsen en inhammen. Een groot deel van het schiereiland wordt ingenomen door het 425 km² tellende nationaal park Corcovado, ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. Misschien wel het mooiste park van het land, met een ongelofelijke ecologische variëteit.


4. Bijzondere accommodaties

De accommodaties waar u uit kunt kiezen zijn zonder uitzondering bijzonder en in lijn met ’s lands credo: duurzaam! Hoewel u bijna geen verkeerde keuze kunt maken, hebben wij toch een aantal tips. In het zuiden, op schiereiland Osa, beleeft u vanuit Ecolodge Lapa Rios de meest bijzondere regenwoudervaringen die kunnen variëren van medicine tours tot zeesterwandelingen. Een andere ecolodge is El Silencio Lodge & Spa. Deze ligt op slechts anderhalf uur van San José, verscholen tussen de ruige bergen mídden in het tropische nevelwoud. ‘Silencio’ betekent stilte en dat is precies wat u hier ervaart. Rust en stilte, omringd door de geluiden van de natuur. Geniet van activiteiten als paardrijden, authentieke culturele ervaringen, wandelingen door het woud, yoga en helende behandelingen in de spa. Voor een unieke natuurbeleving met uitzicht op de Arenal vulkaan kiest u voor Nayara Tented Camp. Hier ervaart u niet alleen onvergetelijke sleep-outs maar begeleiden uitstekende on-site gidsen u bovendien bij spannende activiteiten zoals wildwater rafting, wandelingen naar de vulkaan en jungle tochten over hangbruggen.5. Afgelegen stranden

Costa Rica – of ‘Rijke kust’ – heeft een kustlijn van in totaal zo’n 1.300 kilometer, gezegend met in jungle overlopende zandstranden.

Caribische kust

Aan de Caribische kust, ten zuiden van Tortuguero, liggen schitterende stranden omringd door tropische bossen zoals Playa Cocles bij Puerto Viejo. Hier gaan een laid back sfeer en Caribische levensstijl samen met lange maagdelijke stranden en exotische flora en fauna en kunt u excellent snorkelen en duiken tussen de riffen in de kristalheldere wateren. Een bezoek aan het nationale park Cahuita is hier ook zeker de moeite waard.Pacifische kust

Bovenaan de Pacifische kust vindt u Nicoya, een paradijselijk schiereiland waar veel stranden onbekend, alleen per 4×4 bereikbaar en haast verlaten zijn. Het noordelijk gelegen Tamarindo is één van die mooie stranden in het nationaal park Marino Las Baulas, opgericht ter bescherming van de lederschildpadden (baulas) die hier op de stranden komen nestelen. Zak ook af naar het zuidelijke deel van het schiereiland, want Playa Coyote, Carrillo en Playa Montezuma en Manzanillo zijn beeldschoon.

Zuidelijk van Nicoya ligt Manuel Antonio National Park. Het bestaat uit regenwoud en vier stranden; twee oogverblindende sikkelvormige stranden Manuel Antonio en Espadilla Sur en verder Teldoro en Playita. Behalve met talloze watersporten kunt u hier uw dagen slijten met uw voeten in het zand, uitkijkend op dolfijnen en voorbijtrekkende walvissen.

Een absolute aanrader is Playa Cativo, een zeer afgezonderde plek in de luwte van Osa Peninsula en enkel bereikbaar met een speedboot vanuit Golfito. Het is gelegen aan een tropisch ‘fjord’ dat in de maanden augustus en september wordt bevolkt door bultrug walvissen met jongen, dolfijnen en walvishaaien.


Heeft u na het lezen interesse in een bijzondere rondreis door Costa Rica? Neem dan contact met mij op. Ik stel met plezier een reis voor u samen, helemaal op maat.

Robert Evers

Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik in 1996 eerst maar eens een lange reis door Zuid-Amerika gaan maken. Sindsdien heeft het reisvirus me niet meer losgelaten. Ik ben nu alweer jarenlang aan de slag met het bedenken van mooie, originele routes in Latijns-Amerika. Inmiddels ben ik het team van Untamed Travelling komen versterken waar ik met mijn passie voor Latijns-Amerika helemaal op mijn plaats ben. Ik vind het dan ook geweldig om hier mooie reizen samen te stellen en te adviseren, daarbij gebruik makend van mijn uitgebreide reiservaring. Mijn favoriete bestemmingen zijn de Andes landen Ecuador, Bolivia en Peru. Regelmatig keer ik hiernaar terug om te genieten van de prachtige natuur, kleurrijke inheemse festivals en koloniale architectuur.

Meer uit ons blog