Festivals

Geroffel van de drums, hoorngeschal en gemaskerde dansers

Festivals

Festivals in Nepal

Nepal heeft een volle kalender wat betreft festivals. Dat er twee nieuwjaarsfeesten zijn (het boeddhistische Losar en het hindoeïstische Bikram) zegt genoeg: Nepal laat geen gelegenheid om een festival te vieren voorbij gaan. Zowel de boeddhistische als hindoeïstische goden worden geëerd. Niet alleen binnen de tempelmuren maar ook op straat. Niet alleen met zachte gebeden, maar ook met bombastische zang, dans en uiterlijk vertoon. Monniken die zich gewoonlijk terugtrekken in hun tempel, dansen nu gemaskerd door de straten.

Tijdens het festival Teej, kleden vrouwen zich in hun mooiste sari's. Holi is het bekende festival waarbij u zelf dansend door de straten kunt. Gewapend met een zakje kleurstof zodat u, net als de Nepalezen, iedereen die uw pad kruist van een kleurrijke laagje poeder kunt voorzien. Goden staan garant voor enkele grote feesten die u niet mag missen. De straten van Bhaktapur zijn bijna te smal als de goden Bhairab en Bhadrakali tijdens Bisket Jatra (april) op praalwagens door de stad worden gedragen. Soms staan ze even stil, dan stroomt de bevolking van alle kanten toe en worden de beelden bedolven onder bloemen, rijst, muntjes en rode kleurstof. Kleine offers in de hoop op een voorspoedig jaar.

Grotere offers worden gebracht tijdens Dashain (september - oktober) waarbij stieren, geiten en varkens worden geofferd. Dit familiefestival kunt u ook zonder Nepalese familie vieren. In Kathmandu en Bhaktapur zijn de straten toneel voor gemaskerde dansers en pleinen een podium voor rituelen. Dit is ook het geval tijdens oogstfestival Indra Jatra (september). Op Durbar Square verzamelen monniken met angstaanjagende maskers zich rondom de Kumari. Het meisje dat door priesters tot haar eerste menstruatie is aangewezen als levende godin. Haar voeten mogen de grond niet raken, en dus wordt ze op een troon door de stad gedragen.

Rondreizen door Nepal

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Wij vinden het – zeker nu – belangrijk dat u juist geïnformeerd bent en met een goed gevoel op reis gaat. Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze Covid-19 pagina.

Benieuwd naar onze inspiratiereizen?

MEER INFORMATIE?

Graag helpen we u met het samenstellen van uw droomreis. Aan de hand van uw wensen stelt onze regiospecialist een reis op maat voor u samen. Een reisvoorstel met hoogtepunten die u gekozen heeft, het type accommodatie dat bij u past en de reisduur die u wenst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u met plezier!

UNTAMED INSPIRATIE

Vul uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief (zie privacyverklaring)
Wij zijn ook te volgen op:
Untamed Travelling

Untamed Travelling

Scroll naar top